Khata

De dromerige en zachtaardige puber Kamal werkt met zijn oudere broer Hatim als jongensprostituee op en rond Rotterdam Centraal. De ouders van de broers hebben geen idee wat zij allemaal uitspoken. Zij denken dat ze gewoon met vrienden op straat hangen en tieneractiviteiten ondernemen. Wanneer Kamal verliefd wordt op een mannelijke klant lijkt de situatie volledig te escaleren, waarna chantage de twee in de greep houdt. Zullen de broers kunnen ontsnappen aan de beklemmende wereld van de jongensprostitutie?

Khata is gebaseerd op ware gebeurtenissen en feiten uit de wereld van de jongensprostitutie in Nederland.

Kijk film

Achter het verhaal

Het idee voor Khata kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Vanuit mijn rol als wedowe raakte ik in contact met een zorgorganisatie die jongensprostitutie bespreekbaar wilde maken: een onderwerp waar de overheid onvoldoende mee deed. Het leek me mooi een campagne te maken over dit taboe voor het creëren van bewustwording. Uiteindelijk was er vanuit de organisatie geen budget voor de campagne, waardoor ik niet de impact kon maken die ik wilde. Ik bleef echter in contact met de organisatie en kreeg de cases te horen van verschillende jongens uit dit duistere wereldje. Deze verhalen bleven wat met me doen.

Anderhalf jaar later zag ik de oproep voor Centraal: een serie over menselijke verhalen rondom Rotterdam Centraal. Ik wist inmiddels dat jongensprostitutie zich ook rondom het station afspeelde, wat mij het duwtje gaf de film te pitchen bij mijn producent. De zorgorganisatie hielp mij met de feitelijkheden over in het script te brengen.

De oorspronkelijke vorm van de film zou die van een documentaire zijn. Echter wilde niemand van de jongens voor camera verschijnen en was het enige contact dat ik met hen had over WhatsApp of via hun zorgverleners. Hierdoor werd het onmogelijk een documentaire te maken en veranderde het script in fictie. Uiteindelijk ben ik blij met deze keuze: hierdoor ontstond de vrijheid om het verhaal van deze jongens te vertellen zonder beperkingen. De fictieve vorm maakte het mogelijk te visualiseren waar de pijn ligt. 

Khata heeft veel teweeg gebracht. De film werd de Nederlandse inzending voor de Emmy Awards en kwam zo hoger op de politiek agenda. Zo kwamen er speciale blijf-van-mijn-lijf-huizen voor mannelijke prostituees. De zorginstelling - die in eerste instantie geen budget had - meer geld om hen de juiste hulp te bieden. Tegenwoordig wordt Khata ingezet als voorlichtingsmateriaal op scholen en de Nederlandse Politiebond.  

Contact

  • Aiman Hassani
  • ik@aimanhassani.com
  • 0659064049
  • KVK nr: 86665437
  • Bezoekadres: Wolvenplein 25 - 0.B.17, 3512 CK, Utrecht
Stuur e-mail