12 Angry Arabs: Een Humoristische Blik op Veel Culturen

Geert Wilders staat terecht. Dit keer niet ‘minder, minder, minder’. Nee, hij ging zelfs verder.

De politicus drukte racistische oneliners op t-shirts en verkocht ze tijdens een anti-islambijeenkomst. De shirts gingen viral en Wilders kreeg genoeg klachten voor weer een rechtszaak.

In deze film beslist een jury van 12 Arabische mannen over wat er met Geert Wilders gebeurt. Een parodie op de beroemde klassieker ‘12 Angry Men’. 

Kijk film

Achter het verhaal

In ‘12 Angry Arabs’ draait het niet om Wilders. De anti-islam politicus is slechts het haakje om een gesprek aan te knopen. Hoe gaan we in ons tolerante landje om met discriminatie?

Maar nog belangrijker; Wat verbindt ons? Het gesprek tussen de 12 Arabische mannen moeten we vaker voeren in Nederland.

Het maken van '12 Angry Arabs' was een leerzame reis. Deze reis liet de complexiteit zien van het samenleven van verschillende culturen in Nederland.

Tijdens screenings van de film kreeg ik positieve reacties. Reacties van Nederlanders die me zijn bijgebleven: - "Diversiteit bespreken moet luchtig en met humor gebeuren." - "De discussie moet niet te serieus zijn."

Dezelfde positieve respons kreeg ik bij mensen van Arabische afkomst. Ik voelde dat ik met de film iets aanraakte waar beide culturen zich in konden vinden.

‘12 Angry Arabs’ was de eerste film in Nederland waarin twaalf mensen van Arabische afkomst werden gecast. Een uitspraak van actrice Viola Davis inspireerde mij voor het maken van deze film.

Davis said during her Emmy win: "You can't win an Emmy for roles that don't exist." Als alleen witte mensen rollen krijgen, hebben mensen met een donkere huidskleur geen kans.

Davis lijkt niet alleen over film te praten. Hij lijkt ook te praten over de hele maatschappij. Hij lijkt te praten over wat er mogelijk is.

De premiere van ‘12 Angry Arabs’ vond plaats bij bioscoop LantarenVenster in Rotterdam. De eerste film in 20 jaar met beveiliging vanwege angst voor rellen door Wilders-aanhangers.

Cast en Crew

De cast, bestaande uit ervaren acteurs en nieuwkomers, bracht een mix van verschillende achtergronden en culturele perspectieven. Dit resulteerde in een levendige en authentieke uitbeelding van de personages.

De crew, die goed was in allerlei dingen van films maken. Zoals met de camera werken en het geluid goed krijgen, werkte goed samen. Ze deden hun best om elke scène heel goed te maken. Ze hadden allemaal hetzelfde doel voor ogen en werkten hard aan het project.

Dit zorgde voor een goede sfeer op de set. Als er problemen waren, zagen ze dat als een kans om iets nieuws te leren. Iedereen was creatief en had respect voor elkaar. Dat was heel belangrijk om het verhaal van de film goed te vertellen.

Publieksreacties

Mensen van alle leeftijden en plekken vonden het goed hoe de film moeilijke onderwerpen. Zoals verschillende culturen en niet eerlijk zijn tegen elkaar, op een grappige en vriendelijke manier liet zien. Dit stimuleerde een open dialoog onder het publiek, waarbij velen hun persoonlijke verhalen en perspectieven uitwisselden.

De film liet zien hoe de wereld echt is. Het liet niet alleen de problemen zien. Maar ook hoe mooi het is dat er zoveel verschillende culturen zijn.

De manier waarop de film en de mensen die keken met elkaar verbonden waren. Dit liet zien dat kunst kan helpen om mensen meer te laten weten en begrijpen. Dit liet zien dat '12 Angry Arabs' een belangrijke film is voor cultuur en samenleving.

Over Aiman Hassani

Aiman Hassani is een filmmaker die onderzoek doet naar cultuur, identiteit en maatschappelijke kwesties. Aiman is in Nederland geboren en heeft Marokkaanse wortels. Hij voelt zich tussen twee werelden en dit komt tot uiting in zijn creatieve werk.

Hij begon zijn reis in de filmwereld. Hij ontdekte dat verhalen vertellen helpt bij het bevorderen van dialoog en begrip.

Aiman wil verhalen vertellen. Deze verhalen moeten mensen raken. Ze moeten ook de diverse en complexe menselijke ervaring vastleggen. Aiman wil dit doen met aandacht voor detail en compassie.

Aiman wil dit doen met aandacht voor detail en compassie.

Met behulp van een unieke combinatie van humor en empathie creëert Aiman een reeks meeslepende dialogen. Wat volgt zijn de live performances van "12 Angry Arabs". De film daagt stereotypen uit en nodigt uit om culturele identiteit en sociale harmonie beter te begrijpen.

Aiman houdt van films die mensen samenbrengen. Die hen een kans geven aan mensen die normaal gesproken niet gehoord worden. Het is belangrijk om met anderen buiten je bubbel te praten en naar hun verhalen te luisteren. Want dan kunnen mooie dingen gebeuren.

Hij wil films en media blijven maken die er echt toe doen. Het soort dat dingen opschudt en de wereld laat zien wat belangrijk is.

Contact

  • Aiman Hassani
  • ik@aimanhassani.com
  • 0659064049
  • KVK nr: 86665437
  • Bezoekadres: Wolvenplein 25 - 0.B.17, 3512 CK, Utrecht
Stuur e-mail